Manege

Hazelaarweg 25
Rotterdam-Schiebroek
Tel (010) 418 15 60

        Beter presteren                   Manege De Hazelaar     
Rotterdamsche Manege    CHIO

 

  

PERSBERICHT

 

‘Werken als een paard’ tijdens herfstvakantie'

  

  

Hippische Alliantie Rotterdam biedt leerlingen Beatrixschool Vakantieschoolprogramma

 

Rotterdam, 24 oktober 2013 – Vrijdagochtend 25 oktober start de pilot van het Vakantieschoolprogramma van de Hippische Alliantie Rotterdam (HAR): ‘Werken als een paard’. Kinderen uit groep 7 en 8 van de Beatrixschool uit Rotterdam Pendrecht maken op het terrein van de Rotterdamsche Manège op een speelse en educatieve wijze kennis met de paardensport.

De pilot kwam tot stand in samenwerking met het Programma Beter Presteren, onderdeel van het Rotterdamse Onderwijsbeleid van gemeente Rotterdam en de Rotterdamse schoolbesturen. Als de pilot een succes is, leidt dit tot een groter aanbod van ‘Werken als een paard’ in het Vakantieschoolprogramma voor bassischolen en voortgezet onderwijs tijdens de zomervakanties in 2014 en 2015.

 

Sport en maatschappelijke carrière

Het programma heeft als doel om kinderen aan de hand van een carrière in de sport de parallel te tonen met een maatschappelijke carrière: je kunt veel bereiken (ook met beperkingen) als je ergens hard voor werkt. Gedurende de ochtend maken de kinderen tijdens verschillende programma onderdelen kennis met paarden en paardensport, zowel voor valide als mindervalide ruiters, door ze de verschillende ontwikkelingsniveaus binnen de paardensport (kennismaking, verzorging, recreatief rijden, talentontwikkeling en topsport) te tonen.

“Na gesprekken met burgemeester Aboutaleb en wethouder De Jonge (Onderwijs) hebben we besloten dat wij een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van de schrijnende situatie dat veel schoolkinderen in de schoolvakanties (financieel) niet in staat zijn om vakantieactiviteiten te ontplooien. Met een educatief programma dat ook leuk is voor de leerlingen, proberen we bij te dragen aan een leuke en leerzame vakantie.” aldus Frans Lavooij,voorzitter van de HAR. “Samen met de Rotterdamsche Manège, Rijvereniging de Hazelaar en het CHIO Rotterdam kunnen we kinderen van de Beatrixschool nu deze pilot van het Vakantieschool programma ‘Werken als een paard’ aanbieden.”

 

Over de Vakantieschool

Vakantiescholen zijn onderdeel van het programma ‘Beter Presteren’ en hebben tot doel de terugval van leerlingen tijdens de vakantie te voorkomen, talenten te ontwikkelen, achterstanden in te halen en leerlingen beter te positioneren bij de overgang naar een andere school. Het programma in de vakantiescholen richt zich op meerdere onderdelen: naast taal en rekenen is er ook aandacht voor de sociaal- emotionele vaardigheden en de leervaardigheden. Sinds 2011 zijn er in Rotterdam vakantiescholen in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo. Vakantiescholen bieden een individueel programma aan de deelnemende leerlingen, gericht op hun eigen specifieke leerdoelen. Deze programma’s worden vaak verrijkt in samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties, die een extern prikkelend en leerzaam programma voor de leerlingen bieden.

 

Over de Hippische Alliantie Rotterdam

Rotterdam kent een lange traditie op het gebied van de paardensport. Onder de naam Hippische Alliantie Rotterdam (HAR), zijn enkele partijen een samenwerking aangegaan om elkaar en de paardensport te versterken én om gezamenlijk vorm te geven aan een sociaal maatschappelijk programma en algemeen nut beogende activiteiten. De belangrijkste deelnemende partijen zijn:

  • Stichting CHIO Rotterdam (sinds 1948); topsport
  • Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manege ‘De Jockey Club’ (RM) (sinds 1837); basissport, recreatie en talentontwikkeling
  • Rijvereniging de Hazelaar (RvH) (sinds 1976); recreatief en therapeutisch paardrijden voor valide en mindervalide ruiters

 

 

Agenda

 

2018

 

December

 

Maandag 24 en 31

Lessen kunnen deze dagen samengevoegd worden

 

Dinsdag 25 en woensdag 26

GEEN les

 

2019

 

Januari

 

Dinsdag 1

GEEN les

 

Woensdag 9

Uiterste inzend datum foto's

 

Zondag 13

Nieuwjaarsreceptie en uitslagen fotowedstrijd